Neem contact op

Veelgestelde vragen

Grote kans dat de jouwe ertussen staat!

Belangrijkste vragen

Ik wil mij aanmelden, maar vind het ook spannend. Wat kan ik na aanmelding precies verwachten?

Je bent niet de enige 🙂 We spreken regelmatig mensen die dromen over een eigen koffiezaak of lunchroom. Soms al heel concreet, soms nog met heel veel vragen. En wat ons opvalt: bijna iedereen vindt het spannend om daarover contact met ons op te nemen. Terwijl dat helemaal niet nodig is.

In het stappenplan kun je stap voor stap lezen wat je kunt verwachten als je besluit je aan te melden.

En geen zorgen: we bijten niet, maken zelfs graag een lekkere kop koffie voor je en al het contact is altijd vrijblijvend (van beide kanten). Zodat je daarna rustig kunt bedenken of het bij je past en of je verder in gesprek wil.

Liever eerst even bellen? Ook dat kan! Je vragen stellen of gewoon eens samen erover kletsen mag bij ons altijd. Bekijk hier onze contactgegevens.

Een nieuwe vestiging of een bestaande vestiging overnemen?

Voor nieuwe ondernemers zien we vaak verschillende kansen. Soms gaat het om nieuw te openen vestigingen, maar er zijn regelmatig ook kansen om een bestaande vestiging over te nemen. Bekijk hier alle concrete kansen die er op dit moment zijn.

Waarom staat een vestiging ter overname? 
Bagels & Beans bestaat al sinds 1996 en is sinds 2002 franchise. Er zijn inmiddels dus best wat franchisenemers die al lange(re) tijd een vestiging runnen. Om verschillende redenen gaan zij op een gegeven moment soms op zoek naar iemand die de vestiging wil overnemen. Denk aan een pensioen dat in zicht komt, verhuizing of nieuwe stap in een carrière. Dat er franchisenemers nadenken over stoppen, biedt voor nieuwe ondernemers juist kansen om te starten!

Bestaande vestiging, frisse start
Neem je als nieuwe franchisenemer een bestaande vestiging over, dan wordt er samen met het bouwteam van Bagels & Beans gekeken wat nodig is om een frisse start te maken. Een Refresh noemen we dat. Zo maak je ook in een bestaande vestiging altijd een frisse start. Door de verbouwing, waar jij als nieuwe franchisenemer bij betrokken wordt, gaat het ook meteen echt als jóuw vestiging voelen.

Nieuw of overname: beiden hebben voor- en nadelen
Bij een nieuwe vestiging is alles letterlijk nieuw en fris. Bij een overname neem je naast de vestiging ook altijd het team over en heb je dus al een ingewerkte club medewerkers die de vestiging en gasten al goed kennen en jouw kunnen helpen bij je start. Kortom beiden hebben voor- en nadelen. In gesprek vertellen we je er graag nog meer over.

Ik heb nog geen horeca ervaring. Is dat erg?

Horeca ervaring helpt zeker, maar is geen vereiste. We weten inmiddels dat liefde en passie voor Bagels & Beans, persoonlijke inzet, doorzettingsvermogen, betrokkenheid maar ook relativeringsvermogen, de belangrijkste succesfactoren zijn.

Heb je dus nog geen horeca ervaring, maar droom je wel over je eigen vestiging én ben je bereid hard te werken? Twijfel dan niet om je aan te melden!

Lees hier meer over de training en ondersteuning die Bagels & Beans biedt.

Ik twijfel of dit wel écht is wat ik wil/zoek/kan. Moet ik dan wel bij jullie op gesprek komen?

Ook als je nog (erg) twijfelt, ben je bij ons van harte welkom voor een kop koffie! De enige manier om erachter te komen of het wat voor je zou zijn, is door deze droom wat verder te onderzoeken. We vertellen je graag meer en deze gesprekken zijn altijd vrijblijvend (van beide kanten). Dat betekent dat je gedurende het hele stappenplan op elk moment nog kunt besluiten dat het toch niet is wat je zoekt. En daar hoef je je dan ook helemaal niet bezwaard over te voelen. We hebben het dan in ieder geval goed onderzocht met elkaar. Wie niet waagt… 😉

Ik heb geen grote zak met spaargeld. Houdt het dan op?

Nee, niet direct! Liefde en passie voor Bagels & Beans is bij ons de eerste en misschien wel belangrijkste voorwaarde om met elkaar in gesprek te gaan en de mogelijkheden samen te onderzoeken. Heb je (nog) niet zo veel vermogen, maar ben je wel onwijs enthousiast? Neem dan gewoon contact met ons op.

Lees hier meer over het eigen vermogen dat nodig is om een vestiging te starten.

Aanmelding en selectietraject

Ik heb hét perfecte pand gezien voor een Bagels & Beans, wat nu?

Heb je jouw droomlocatie gespot? Als je contact met ons opneemt, kunnen we de mogelijkheden op die plek én de mogelijkheden voor een samenwerking onderzoeken met elkaar.

Lees hier meer over de locaties en keuzes die Bagels & Beans daarin maakt.
Meld je je bij ons aan, dan doorloop je als potentiële nieuwe ondernemer het stappenplan/selectietraject.

Ik wil mij aanmelden, maar vind het ook spannend. Wat kan ik na aanmelding precies verwachten?

Je bent niet de enige 🙂 We spreken regelmatig mensen die dromen over een eigen koffiezaak of lunchroom. Soms al heel concreet, soms nog met heel veel vragen. En wat ons opvalt: bijna iedereen vindt het spannend om daarover contact met ons op te nemen. Terwijl dat helemaal niet nodig is.

In het stappenplan kun je stap voor stap lezen wat je kunt verwachten als je besluit je aan te melden.

En geen zorgen: we bijten niet, maken zelfs graag een lekkere kop koffie voor je en al het contact is altijd vrijblijvend (van beide kanten). Zodat je daarna rustig kunt bedenken of het bij je past en of je verder in gesprek wil.

Liever eerst even bellen? Ook dat kan! Je vragen stellen of gewoon eens samen erover kletsen mag bij ons altijd. Bekijk hier onze contactgegevens.

Hoe lang duurt het voordat ik mijn vestiging open?

Om samen goed en zorgvuldig te onderzoeken of het runnen van een eigen Bagels & Beans vestiging écht de stap is die we beiden zien zitten, doorloop je stap-voor-stap het selectietraject voor nieuwe franchisenemers. Bekijk hier het volledige stappenplan.

Je kunt bij het doorlopen van het stappenplan zelf het tempo aangeven. Afhankelijk van de (werk)ervaring en kennis die er al is, kan dit sneller of soms juist wat langer duren. Het belangrijkste is daarbij dat we uiteindelijk op basis van een zo compleet en concreet mogelijk beeld samen een keuze kunnen maken. Het is immers niet niks. Het volledig doorlopen van het stappenplan duurt zo’n 3 tot 6 maanden.

Hebben we het stappenplan doorlopen en gaan we ervoor? Dan duurt het nog ten minste 3 maanden voordat je de deuren van jouw vestiging daadwerkelijk opent. In deze laatste maanden vraag je je financiering en vergunning aan en volg je jouw opleidingstraject zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Een nieuwe vestiging of een bestaande vestiging overnemen?

Voor nieuwe ondernemers zien we vaak verschillende kansen. Soms gaat het om nieuw te openen vestigingen, maar er zijn regelmatig ook kansen om een bestaande vestiging over te nemen. Bekijk hier alle concrete kansen die er op dit moment zijn.

Waarom staat een vestiging ter overname? 
Bagels & Beans bestaat al sinds 1996 en is sinds 2002 franchise. Er zijn inmiddels dus best wat franchisenemers die al lange(re) tijd een vestiging runnen. Om verschillende redenen gaan zij op een gegeven moment soms op zoek naar iemand die de vestiging wil overnemen. Denk aan een pensioen dat in zicht komt, verhuizing of nieuwe stap in een carrière. Dat er franchisenemers nadenken over stoppen, biedt voor nieuwe ondernemers juist kansen om te starten!

Bestaande vestiging, frisse start
Neem je als nieuwe franchisenemer een bestaande vestiging over, dan wordt er samen met het bouwteam van Bagels & Beans gekeken wat nodig is om een frisse start te maken. Een Refresh noemen we dat. Zo maak je ook in een bestaande vestiging altijd een frisse start. Door de verbouwing, waar jij als nieuwe franchisenemer bij betrokken wordt, gaat het ook meteen echt als jóuw vestiging voelen.

Nieuw of overname: beiden hebben voor- en nadelen
Bij een nieuwe vestiging is alles letterlijk nieuw en fris. Bij een overname neem je naast de vestiging ook altijd het team over en heb je dus al een ingewerkte club medewerkers die de vestiging en gasten al goed kennen en jouw kunnen helpen bij je start. Kortom beiden hebben voor- en nadelen. In gesprek vertellen we je er graag nog meer over.

Ik heb nog geen horeca ervaring. Is dat erg?

Horeca ervaring helpt zeker, maar is geen vereiste. We weten inmiddels dat liefde en passie voor Bagels & Beans, persoonlijke inzet, doorzettingsvermogen, betrokkenheid maar ook relativeringsvermogen, de belangrijkste succesfactoren zijn.

Heb je dus nog geen horeca ervaring, maar droom je wel over je eigen vestiging én ben je bereid hard te werken? Twijfel dan niet om je aan te melden!

Lees hier meer over de training en ondersteuning die Bagels & Beans biedt.

Heb ik een bepaalde opleiding nodig om als bagelbaas te kunnen starten?

Nee, er is geen specifieke opleiding of diploma vereist. Onze bagelbazen komen uit allerlei verschillende branches en met heel diverse (opleidings)achtergronden en ervaringen. De match met Bagels & Beans vinden we het allerbelangrijkst.

Horeca-ervaring helpt wel, je staat als Bagels & Beans franchisenemer immers veel op de vloer in jouw vestiging. Daarnaast is het belangrijk dat je energiek bent met een positieve en dienstverlenende instelling. We zeggen wel eens: ‘Bagels & Beans in het hart, gastvrijheid in het bloed’. Je maakt het mensen graag naar de zin, zowel je gasten als medewerkers, en bent een echte doorzetter. Stressbestendig, probleemoplossend vermogen en humor zijn verder belangrijke ingrediënten voor succes.

Als horeca ondernemer heb je uiteindelijk een geldig BHV certificaat nodig en een exploitatievergunning (waarvoor in sommige gevallen een VOG nodig is, dit verschilt per gemeente). Wij helpen je na het positief afronden van het selectietraject met het aanvragen van de benodigde stukken en vergunningen. Hier hoef je zelf dus (nog) niets voor te doen.

Ik twijfel of dit wel écht is wat ik wil/zoek/kan. Moet ik dan wel bij jullie op gesprek komen?

Ook als je nog (erg) twijfelt, ben je bij ons van harte welkom voor een kop koffie! De enige manier om erachter te komen of het wat voor je zou zijn, is door deze droom wat verder te onderzoeken. We vertellen je graag meer en deze gesprekken zijn altijd vrijblijvend (van beide kanten). Dat betekent dat je gedurende het hele stappenplan op elk moment nog kunt besluiten dat het toch niet is wat je zoekt. En daar hoef je je dan ook helemaal niet bezwaard over te voelen. We hebben het dan in ieder geval goed onderzocht met elkaar. Wie niet waagt… 😉

Kan ik naast mijn vaste baan of bestaande onderneming een Bagels & Beans vestiging runnen?

We zijn op zoek naar bagelbazen die graag veel actief meewerken op de vloer en het vaste gezicht van hun zaak willen zijn. Op die manier kun je het beste in de gaten houden wat er speelt. Bij je gasten, bij je team en rondom je vestiging. Zodat je daar als ondernemer zo goed mogelijk op in kunt spelen. Dat houdt in dat je veel in de vestiging bent. Naast het werken ín je vestiging, werk je als ondernemer ook nog áán je vestiging.

Kortom: het runnen van een Bagels & Beans vestiging vraagt veel tijd, aandacht (en liefde 😉). Dat laat zich vaak niet goed combineren met een (fulltime) baan of andere ondernemersactiviteiten.

Operationele vragen

Mag ik zelf mijn openingstijden bepalen?

Alle Bagels & Beans vestigingen zijn 7 dagen in de week geopend. Zo weten gasten dat ze overal in Nederland op elke dag van de week bij ons en jou terecht kunnen voor hun portie bagels, koffie en geluk.

Om elke ondernemer wat ruimte en flexibiliteit te geven in het bepalen van de exacte openingstijden, mag je binnen afgesproken kaders zelf bepalen hoe laat jouw vestiging opent en sluit. Zo kun je inspelen op lokale omstandigheden of bijzonderheden. Bevindt jouw vestiging zich bijvoorbeeld vlakbij een druk treinstation, dan open je waarschijnlijk al wat eerder om iedereen van een lekkere cappuccino to go te voorzien 😉 We vertellen je in gesprek graag meer over de precieze kaders.

Moet ik zelf medewerkers werven en aannemen?

Als ondernemer bij Bagels & Beans word je ook werkgever van jouw eigen team. Het antwoord op deze vraag is dus: ja 🙂 Je stelt jouw team zelf samen, kan daarin volledig je eigen keuzes maken en de medewerkers zijn ook echt bij jou in dienst. Gemiddeld bestaat een Bagels & Beans team uit zo’n 15 tot 25 medewerkers.

Voor de werving van medewerkers kun je gebruik maken van het landelijke wervingsplatform werkenbij.bagelsbeans.nl.

Heb je nog geen of weinig ervaring met het samenstellen (en aansturen van) een team jonge bagelaars, barista’s en bedieningstoppers? Geen zorgen. Je kunt met al je vragen altijd terecht bij de organisatie van Bagels & Beans en bij je collega-ondernemers. Het helpt enorm als je het leuk vindt om te werken met een relatief jonge groep mensen, communicatief vaardig en flexibel bent.

Cijfers, contracten en andere zakelijke vragen

Hoeveel verdien ik met mijn eigen vestiging?

We snappen dat je hier benieuwd naar bent, maar helaas is er niet één antwoord op deze vraag. Elke vestiging draait een andere omzet en heeft met andere kosten te maken. De ene vestiging betaalt meer aan personeelskosten, de andere vestiging meer of juist minder aan huur. Tijdens het tweede gesprek gaan we uitgebreid in op de cijfers die horen bij het runnen van een Bagels & Beans vestiging. Ook het ondernemersinkomen komt in dat gesprek aan bod.

Voor hoe lang teken je een franchiseovereenkomst?

Je tekent een franchiseovereenkomst voor 5 jaar. We zoeken dus daar bagelbazen die een langetermijn samenwerking met ons aan willen gaan. Gaat het goed en zijn we beiden blij en tevreden, dan verlengen we ook telkens weer met periodes van 5 jaar. Er zijn inmiddels een heel aantal ondernemers bij Bagels & Beans die al in hun derde, vierde of zelfs vijfde verlenging zitten.

 

Ik heb geen grote zak met spaargeld. Houdt het dan op?

Nee, niet direct! Liefde en passie voor Bagels & Beans is bij ons de eerste en misschien wel belangrijkste voorwaarde om met elkaar in gesprek te gaan en de mogelijkheden samen te onderzoeken. Heb je (nog) niet zo veel vermogen, maar ben je wel onwijs enthousiast? Neem dan gewoon contact met ons op.

Lees hier meer over het eigen vermogen dat nodig is om een vestiging te starten.

Marketing en merkrichtlijnen

Wat betekent AntiKudde® en ContraMassa®?

Bij Bagels & Beans proberen we alles op onze eigen manier te doen. Net even anders en met een knipoog. We houden van positief verrassen, creativiteit en prikkelen. Wat iedereen al doet, daar houden we minder van. Zo denken we na over details, geven we stof tot nadenken en veroorzaken vaak een glimlach. We hebben er zelfs twee eigen woorden voor: AntiKudde® en ContraMassa®.

Droom je over een eigen vestiging? Dan moet ook onze eigenheid en gekkigheid bij je passen. Die vind je namelijk in van alles terug. Bijvoorbeeld in onze openingstijden, in ons menu, in onze kleding en in onze chocoboontjes.

Kernwaarden
De filosofie van Bagels & Beans berust op vijf pijlers of kernwaarden die elkaar over en weer beïnvloeden. Dit zijn:

  • Rustgevendheid
  • Persoonlijkheid
  • Betrokkenheid
  • Ambachtelijkheid
  • Prikkelend, deze laatste waarde staat voor eigenzinnig, humor en verleidelijk en gaat dus perfect samen met de begrippen AntiKudde® en ContraMassa®.
Hoeveel vrijheid heb je als franchisenemer binnen de Bagels & Beans formule?

Als Bagels & Beans ondernemer maak je gebruik van een bestaand, bekend en ervaren merk. Dat Bagels & Beans in heel Nederland hetzelfde is, maakt het voor gasten herkenbaar en vertrouwd. Er is dus veel dat al vast ligt in de formule.

Maar er zijn ook nog genoeg vrijheden. Zo mag je binnen elke hoofdcategorie van de menukaart, als je dat wilt, een eigen special voeren. Daarnaast heb je veel vrijheid in hoe je jouw lokale marketing aanpakt en hoe je je werkgeverschap invult. Lees er hier meer over.

Training en ondersteuning

Hoe lang duurt het opleidingstraject voor nieuwe bagelbazen?

Heb je het selectietraject helemaal doorlopen en gaan we de samenwerking écht met elkaar aan? Dan volg je als nieuwe franchisenemer bij Bagels & Beans een speciaal opleidingstraject voor nieuwe bagelbazen. Dit opleidingstraject duurt minimaal 6 weken en volg je voorafgaand aan de (her)opening van jouw eigen vestiging. Zo kom je goed beslagen ten ijs.

Tijdens deze 6 weken werk je mee bij een ervaren ondernemer in een bestaande vestiging om alle kneepjes van het bagelvak te leren. Bagels beleggen, koffie (mét latte art) maken, gasten bedienen, het kassasysteem, bestellingen doen, roosters maken, je team aansturen, werken met targets, (hygiëne)administratie, alles komt voorbij.

Tijdens deze opleidingsperiode kun je met al je vragen terecht bij Bagels & Beans als organisatie, maar ook bij de collega-franchisenemer waar je meeloopt. Persoonlijkheid, maatwerk en kwaliteit staan voorop in dit traject.

Staat jouw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op.

Een stapel met koffiebonen
WhatsApp-Image-2022-01-29-at-09.36.20
Een koffieboon Twee koffiebonen

Nóg meer vragen?

Lees meer in onze kennisbank

Je eigen Bagels & Beans starten, wie weet droom jij daar wel van. Maar hoe werkt dat precies? Wat moet je zelf allemaal doen? En wat mag je van Bagels & Beans als franchisegever verwachten? In onze kennisbank vind je antwoord op al deze vragen (en nog veel meer).